Tomahawk steak

Τι είναι το tomahawk steak και γιατί αρέσει τόσο;

 

Tomahawk, ίσως η πιο νόστιμη μπριζόλα του κόσμου και για αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από το menu και τα ψυγεία του εστιατορίου μας..καθώς διαθέτουμε διάφορες ράτσες προέλευσή της συγκεκριμένης μπριζόλας με δημοφιλεστερη αυτή των Black Angus που σίγουρα δεν θα σας απογοητεύσει..Πάμε να δούμε όμως τι είναι αυτή η κοπή ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα…

 

Εαν δεν είναι η καλύτερη κάτι το υποκειμενικό τότε σίγουρα η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή από όλες, με όνομα που παραπέμπει στο τσεκούρι των Ινδιάνων της Αμερικής και ξυπνά τον πολεμιστή μέσα σου.Tomahawk λέγεται το ινδιάνικο τσεκούρι με το ιδιαίτερο σχήμα που δάνεισε το όνομά του σε ένα τρόπο κοπής βόειας μπριζόλας. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα rib eye steak (μάτι της σπαλομπριζόλας) με τη διαφορά ότι το tomahawk αφενός κόβεται σε πάχος περίπου 5 εκατοστών και αφετέρου συμπεριλαμβάνει το γιγάντιο και καθαρισμένο από το κρέας του, κόκκαλο της σπαλομπριζόλας, το μήκος του οποίου φτάνει τα 15 έως και 25 εκ.! Ονομάζεται και Cowboy Steak – μπριζόλα του γελαδάρη δηλαδή. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, United States Department of Agriculture – USDA, η κοπή αυτή γίνεται σε μπριζόλες από το 6ο μέχρι και το 12ο πλευρό. Το δε βάρος καθεμιάς τέτοιας μπριζόλας αυτού του τύπου μπορεί να φτάσει τα 1.000 έως και 1.200γρ.! Εμεις εδώ στο El Toro steakhouse την προτείνουμε σε κρεατοφάγους με γενναίο στομάχι ή σε 2 και περισσότερα άτομα τουλάχιστον… Γευστικά δεν διαφέρει και πολύ από μια αντίστοιχης ποιότητας -και ωρίμανσης- απλή σπαλομπριζόλα, όμως σίγουρα υπερτερεί στην όψη, στην …κόψη και φυσικά στην τιμή η οποία κυμαίνεται ανάλογα τη ράτσα του βοδινού από την οποία προέρχεται. 

 

Πως ψήνεται;

Δεν απαιτεί κάποιο ιδιαίτερο τρόπο. Ψήνεται όπως τα rib-eye και οι σπαλομπριζόλες στη σχάρα, στα κάρβουνα και στο φούρνο. Λόγω του μεγέθους του όμως, αφού απομακρυνθεί από τη φωτιά χρειάζεται να σταθεί, περισσότερο χρόνο πριν κοπεί (10-15 λεπτά), έτσι ώστε να προλάβει να μεταφερθεί η θερμοκρασία από το κόκκαλο ως την καρδιά του φιλέτου, επιτρέποντάς του να μείνει ζουμερό, όταν θα κοπεί σε φετούλες, όπως μια ταλιάτα όπως συνηθίζουμε να κάνουμε στο El Toro steakhouse.