Μανούρι το αγαπημένο παραδοσιακό

Ας μιλήσουμε για το Μανούρι ένα από τα αγαπημένα ορεκτικά που σερβίρουμε στο εστιατόριο μας.

Το μανούρι είναι ένα λευκό, μαλακό, επιτραπέζιο τυράκι με συμπαγή δομή και χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση του είναι πλούσια και ευχάριστη, με αισθητά λιπαρή γεύση και χαρακτηριστικό, ελαφρύ άρωμα γάλακτος. Γεννήθηκε στη χώρα μας όπου παρασκευάζεται συνεχώς επί αιώνες -στην αρχαιότητα ήταν γνωστό και ως «παχύτατην μυζήθρα»- και κυκλοφορεί σε διάφορες διαστάσεις και βάρος.

Πώς και που παράγεται

Για να γίνει το μανούρι είναι αναγκαία η μίξη του τυρογάλακτος με φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο πλήρες γάλα ή μίγματα τους, στο οποίο προστίθεται πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή κρέμα τους. Μετά από διήθηση, θέρμανση υπό συνεχή ανάδευση και λοιπή επεξεργασία, το τυρόγαλα που συγκεντρώνεται στην κορυφή του καζανιού τοποθετείται σε ειδικά υφασμάτινα καλούπια όπου στραγγίζει για 4-5 ώρες δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα στο μανούρι. Κατόπιν, μεταφέρεται σε ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης μέχρι τη διάθεσή του στην αγορά. Οι περιοχές που παράγεται το μανούρι είναι η Θεσσαλία και η κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

 

Χρήσεις 

Το πλούσιο αυτό τυρί σερβίρεται και ως επιδόρπιο, μαζί με φρούτα ή μέλι και ξηρούς καρπούς. Είναι εξαιρετικό όταν ψήνεται ή όταν πανάρεται και περνάει από τηγάνι. Συνοδεύει άψογα διάφορα λαδερά, μπαίνει σε πίτες και τάρτες, αναδεικνύει σαλάτες και γλυκά. Δοκιμάστε και παλαιωμένο μανούρι τριμμένο σε διάφορα παραδοσιακά ζυμαρικά, θα ενθουσιαστείτε!

 

Εμείς εδώ στο El Toro steakhouse 

Ένα τόσο νόστιμο και με μαλακή υφή τυρί τέλειο για ορεκτικό πριν βγουν τα steak σας το ψήνουμε στην πλάκα σε χαμηλή φωτιά ωσότου καραμελωσει ή επιφάνεια του και αρχίσει να έχει αυτή ζέστη υφή μαλακού τυριού το συνδυάζουμε με μια μαρμελάδα μανταρίνι/ουίσκι και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς..Αξίζει να το γευτείτε και είμαστε σίγουροι ότι θα σας κέρδισε από την πρώτη μπουκιά