ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Η μέθοδος 3 βημάτων για τέλεια ψητή μπριζόλα
Αγοράστε την καλύτερη μπριζόλα για ψήσιμο στο τηγάνι (με κόκκαλο ή χωρίς κόκκαλο, σπαλομπριζόλα ή rib-eye ή κόντρα φιλέτο), την αλατίζετε πολύ καλά με χοντρό αλάτι τουλάχιστον 30 λεπτά προτού σχεδιάσετε να την μαγειρέψετε και τέλος ψήστε την σε δυνατή φωτιά για λίγο χωρίς λάδι, μόνο με λίγο βούτυρο στο τελείωμα. Τι γίνεται με το βήμα της ανάπαυσης της μπριζόλας; Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι η ανάπαυση μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο όλοι κάποτε νομίζαμε.

1. Αγοράστε την καλύτερη μπριζόλα για το τηγάνι

Οι καλύτερες μπριζόλες για μαγείρεμα στο τηγάνι, είναι οι μπριζόλες με παχιές κοπές, με ή χωρίς κόκκαλο. Οι χωρίς κόκαλο που είναι μεταξύ 1 ½ εκ. πάχους σαφώς και είναι πιο εύκολο να τις μαγειρέψετε και να τις χειριστείτε ειδικά αν είστε αρχάριος. Αναζητήστε μια μπριζόλα με άφθονο marbling (το λευκό λίπος που είναι εμφανές με γυμνό μάτι σε όλο το κρέας). Σημειώστε, πως οι βοδινές μπριζόλες έχουν μια βαθιά νοστιμιά και δεν συγκρίνονται με τις μπριζόλες από νεαρά μοσχάρια! Μην διστάσετε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να κόψει μια παχύτερη μπριζόλα γύρω στα 2 ½ εκ. αν χρειαστεί. Όταν μια μπριζόλα έχει αρκετό λίπος, τείνει να παραμένει ζουμερή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος και έχει τη βαθιά γεύση του κρέατος και την τέλεια υφή που θέλετε από μια μπριζόλα.

2. Αλατίστε σωστά

Οι αλατισμένες μπριζόλες και η ικανότητα του αλατιού να προετοιμάσει το κρέας, λειτουργεί σαν καμπύλη. Από τη μία, εάν αλατίσετε τις μπριζόλες λίγο πριν τις μαγειρέψετε, θα πάρετε μια ωραία καρυκευμένη μπριζόλα. Από την άλλη όμως, αν έχετε αλατίσει τις μπριζόλες μια ολόκληρη μέρα πριν, θα καταλήξετε με μια πολύ καλά καρυκευμένη μπριζόλα. Το αλάτισμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απλώς τραβάει την επιφανειακή υγρασία και ξηραίνει το κρέας.

3. Μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά και γρήγορα.

Εδώ θα σας ζητήσω να με εμπιστευτείτε. Βάλτε το βαρύτερο τηγάνι σας, κατά προτίμηση χυτοσίδηρο, σε υψηλή θερμοκρασία και αφήστε το να ζεσταθεί τόσο, όσο να αρχίσει να καπνίζει λίγο πριν προσθέσετε τις μπριζόλες στο τηγάνι. Η δυνατή φωτιά είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας ωραίας κρούστας στη μπριζόλα σας. Το καψάλισμα δεν αφορά την παραμονή υγρασίας στο κρέας (η έρευνα έχει αποδείξει ότι είναι μια ψεύτικη θεωρία) πρόκειται για τη δημιουργία μιας τραγανής κρούστας στο εξωτερικό που προσθέτει γεύση και άρωμα στη μπριζόλα.
Αναποδογυρίζετε τις μπριζόλες συχνά, κάθε λεπτό περίπου, ώστε να δημιουργήσουν μια λεπτή, ομοιόμορφη κρούστα στο εξωτερικό. Αν η μπριζόλα έχει παχύ επιφανειακό λίπος κρατήστε την όρθια με μια τσιμπίδα μέχρι να καψαλιστεί! Περίπου στη μέση του μαγειρέματος, προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό, βότανα και αρωματικά για να κάνετε μια σωστή βάση για σάλτσα για το φινίρισμα της μπριζόλας. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να περιχύσετε τις μπριζόλες με το καυτό βούτυρο και συνεχίστε μέχρι να ψηθούν οι μπριζόλες σας στο βαθμό που τις θέλετε.

Πότε η μπριζόλες μας είναι έτοιμες;
Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε πότε έχει ψηθεί η μπριζόλα είναι με ένα θερμόμετρο κρέατος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο – η μπριζόλα, το τηγάνι – και ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι θα καταλήξετε με μια μπριζόλα ψημένη όπως τη θέλετε, είναι η λήψη της θερμοκρασίας με θερμόμετρο κρέατος.
Ξεκινήστε να ελέγχετε τη θερμοκρασία της μπριζόλας με ένα θερμόμετρο περίπου στα μισά του μαγειρέματος και στα πιο χοντρά κομμάτια.
• Για rare ψήσιμο, αφαιρέστε το μπριζόλα από το τηγάνι στους 52 οC συνολικό μαγείρεμα περίπου έξι λεπτά.
• Για medium-rare ψήσιμο, επιδιώξτε να αφαιρέσετε το μπριζόλα από το τηγάνι στους περίπου 57 οC, περίπου οκτώ λεπτά συνολικό μαγείρεμα.
• Για medium ψήσιμο, μια μέτρια ψημένη μπριζόλα, αφαιρέστε την από το τηγάνι στους 63 οC,συνολικά στα 10 λεπτά μαγειρέματος.
• Μια well-done, καλά ψημένη μπριζόλα θα ψηθεί στο τηγάνι περίπου 12 λεπτά, στους 71 οC.

Καλή σας όρεξη