Burrata

Ένα από τα πλέον δημοφιλή ορεκτικά που διαθέτουμε στο El Toro steakhouse όπου με αρωματα και την ελαφριά γεύση της θα σας ανοίξουν την όρεξη ώστε να υποδεχτείτε τα κυρίως σας..Στο εστιατόριο μας τα σερβίρουμε με χώμα και μαρμελάδα λιαστής ντομάτας ανάμεικτα ντοματίνια με θυμάρι, καβουρδισμένο αμύγδαλο και λάδι βασιλικού..

 

Λίγα λόγια…

 

Η Burrata αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα τυριά της Ιταλίας, δημοφιλές τόσο μέσα στη χώρα όσο και έξω από αυτήν. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα παραπροϊόν της Mozzarella, που πιθανότατα προέκυψε από την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα από την κατεργασία της. Σύμφωνα με την παράδοση, παρασκευάσθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα –άγνωστο πότε ακριβώς- από έναν βοσκό στην περιοχή της Πούλια της νότιας Ιταλίας, ο οποίος αποκλείστηκε στη στάνη του από το χιόνι και έπρεπε να βρει τρόπο να αξιοποιήσει το γάλα αλλά κυρίως την κρέμα του, μια και δεν μπορούσε να τα μεταφέρει στην πόλη. Έτσι, έφτιαξε «πουγκάκια» από την πάστα της Mozzarella, τα γέμισε με κρέμα και τα περισσεύματα της τυροκόμησης, δημιουργώντας, εν αγνοία του, έναν καινούργιο τύπο τυριού. Ως τύπος τυριού η Μπουράτα παράγεται πλέον σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, από μεγάλες ή μικρότερες μονάδες, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αυθεντική εκδοχή της όμως, που έχει αναγνωρισθεί από το 2016 ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) με την ονομασία Burrata di Andria I.G.P., παραμένει προνόμιο της περιφέρειας Puglia



Τύπος τυριού και είδος γάλακτος:

 

Φρέσκο, μαλακό λευκό τυρί, από φρέσκο ή συνηθέστερα παστεριωμένο, αγελαδινό γάλα, που η περιεκτικότητά του σε λιπαρά είναι τουλάχιστον 3,30% και κρέμα αγελαδινού γάλακτος.

 

Περιγραφή:

 

Πλούσια αρώματα γάλακτος, κρέμας και βουτύρου στη μύτη. Ευχάριστη εναλλαγή εντυπώσεων στο στόμα, με την δροσιά της μοτσαρέλας να συναντά την πλούσια βουτυράτη γεύση της κρέμας.