Wagyu Αγάπη μου

Wagyu: To ιαπωνικό βόειο κρέας κορυφαίας ποιότητας

 

Το ιαπωνικό μοσχάρι Wagyu κατέχει μία θρυλική θέση στις εκλεκτές κοπές κρεάτων σε όλο τον κόσμο και φυσικά, στην καρδιά του El Toro Steak House. Η έξοχη γεύση και η τρυφερότητα αυτού του «μαρμαρωτού» βοείου κρέατος, προσφέρουν μία απαράμιλλη γευστική εμπειρία. Το βόειο κρέας Wagyu όμως, δεν είναι απλώς μια γαστρονομική απόλαυση. Βραβευμένο για την πλούσια μαρμάρινη και τη βουτυράτη γεύση του, αποτελεί ένα από τα  πιο ακριβά κρέατα στον κόσμο και όχι άδικα. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει τόσο ακριβό; 

 

H2: Τι ακριβώς είναι το Wagyu;

 

Το Wagyu μεταφράζεται κυριολεκτικά σε “ιαπωνική αγελάδα” (από το «Wa» που σημαίνει ιαπωνικό και το «gyu» αγελάδα) και περιγράφει μία ιαπωνική φυλή βοοειδών. Υπάρχουν τέσσερις κύριες ράτσες Wagyu: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled και Japanese Shortborn. Η σπουδαιότερη είναι η Japanese Black, η οποία παράγει το 90% των Wagyu. Στην Ιαπωνία, το Japanese Black παράγεται κατά κύριο λόγος στις περιοχές Shiga, Hyogo, Miyazaki και στην Kagoshima που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος Wagyu. 

 

Πρόκειται για ζώα που χρησιμοποιούνταν στη γεωργία λόγω της υψηλής φυσικής τους αντοχής, κάτι το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη «μαρμαρωτού», δηλαδή, περισσότερων ενδομυϊκών λιποκύτταρων στον οργανισμό τους. Τα βοοειδή Wagyu εκτρέφονται για διπλάσιο χρόνο από τα υπόλοιπα βοοειδή (περίπου για τρία χρόνια), πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα ζώα είναι πιο ακριβά στην εκτροφή τους.

 

Το ιαπωνικό μοσχάρι Wagyu είναι διάσημο για την ιδιαίτερη υφή και τη γεύση του. Το λίπος του wagyu κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλους τους μύες τους και αυτός είναι και ο λόγος όπου, ενώ το χρώμα του μοιάζει ροζ, έχει τόσο εκλεκτή γεύση. Η υψηλή  ποσότητα ελαϊκού οξέος και μονοακόρεστων λιπαρών, καθιστούν το αποτέλεσμα της γεύσης του μοναδικό, ξεπερνώντας κάθε γευστική προσδοκία. 

 

H2: Γιατί το Wagyu αποτελεί μία υγιεινή επιλογή;

 

Αν αναρωτιέστε πόσο υγιεινή είναι η επιλογή του premium Wagyu για τη διατροφή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο υψηλότερη είναι η αναλογία των λιπών του κρέατος, τόσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό της χοληστερόλης. Μάλιστα, η αναλογία μονοακόρεστων και κορεσμένων λιπαρών στο Wagyu είναι υψηλότερη από ό, τι σε άλλα βοοειδή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μόνο το 40% του λίπους του ονομάζεται στεατικό οξύ και ότι έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης. 

 

Επιπλέον, το βόειο κρέας Wagyu είναι υψηλότερο στον τύπο λιπαρού οξέος που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Το Wagyu περιέχει την υψηλότερη ποσότητα CLA ανά γραμμάριο, δηλαδή περίπου 30% περισσότερο από ότι συμβαίνει σε άλλες φυλές βοοειδών, καθώς διαθέτει υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος. Όπως όλα τα τρόφιμα που διαθέτουν φυσικά υψηλά τις τιμές CLA, έτσι και το Wagyu, έχει πολύ λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Η ιαπωνική κυβέρνηση ρυθμίζει αυστηρά την παραγωγή wagyu, προκειμένου να προστατεύσει την αξία και την ποιότητα του κρέατος. Μόνο τα Wagyu A3 έως A5 είναι πιστοποιημένα για πώληση. Το A5 είναι η υψηλότερη ποιότητα ποιότητας και σημαίνει ότι το βοδινό κρέας έχει την καλύτερη μαρμάρωση, χρώμα, υφή και ποιότητα λίπους. Έτσι, όσο υψηλότερος είναι ο βαθμός, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή του κρέατος.